Iskola

 • Iskolánk névadója


  ,,  Szülővárosom öreg lábainál
  Már régen öleltem a Tiszát.
  Vizén a szőke fényeket
  Régen itta már szemem,
  S intett a bánáti hát
  Rajzos, kedves képeket nekem:
  Falutornyot, karcsút,
  Hol ég alá szalad a nyári út,
  Borzas fákat, kiserdőt,
  Lapulő tanyákat.
  .....................................................
  Most itt vagyok kicsit megint,
  S hallgatok a Tiszánál...,, 


  ( Thurzó Lajos : A Tiszánál )

                                                  
  Thurzó Lajos 1915. július 15- én született Zentán.
  Apja Thurzó Kálmán szabómester. Az ifjabbik Thurzó ezt a mesterséget folytatta apja halála után, mivel munkájával pótolnia kellett a korán elhunyt kenyérkereső helyét. Ezért iskoláit sem fejezhette be. Korai félárvasága és a  mostoha sors megakadályozta a továbbtanulásban, de ő szorgalmasan képezte magát. Sokat olvasott, és az írással is  megpróbálkozott. 1932- től a helyi lapok  közlik verseit. Ezek a versek pesszimista hangvételűek, mivel a költőt benne a  szociális létbizonytalanság szólaltatta meg. Írásai a Híd című folyóiratban jelentek meg. Haláláig, 1950-ig a Magyar Szó újságírója volt.
  Azonban Thurzó Lajost  főként költőként tartjuk számon. Verseit a Napos oldal című kötetbe gyűjtötték össze. Neve az irodalmi utókor tudatában a proletárköltővel azonosul. Költészete  az osztályhűség szimbóluma, és a forradalmi helytállás példája.  Ez az oka annak, hogy iskolákat és díjakat  neveztek el róla. Emléktáblát és szobrot is állítottak az emlékére. A mi iskolánk is róla kapta a nevét.
  A tanulók minden évben az iskolanapi rendezvényen  méltán emlékeznek rája. Az is munkájának és emberi helytállásának emléke, hogy iskolánk néhány pedagógusának vezetésével a diákok iskolaújságot indítottak Tavasz Jánoska ( Thurzó Lajos elbeszélő költeménye ) címmel.
  Versei az elemi iskolás olasókönyvekben is megtalálhatók.
  Fiatalon,  1950-ben,  harmincötévesen halt meg.

                                           Összeállította Tari László nyomán Mihalicska Réka, a Thurzó
  Lajos iskola egykori tanulója

 • Dolgozóink


  Tanárok fogadóórái

  Tanárok órarendje
  - Informatika órarend 2016/17

 • Tavasz Jánoska - iskolaújság


  2009-ben pedagógusnapra jelent meg iskolaújságunk első száma. Nevét iskolánk névadójának ismert elbeszélő költeményéről Tavasz Jánoskáról kapta.
  Sőregi Márta iskolánk fejlesztő pedagógusa volt az, akinek ötlete alapján megszületett az újság.
  16 oldalon jelenik meg, ebből 4 oldal színes. Először gondban voltunk, hány oldalas legyen, lesz-e elég anyag, amivel majd kitöltjük az oldalakat és mire összeállt kiderült még elég sem lett az oldalszám. Mindent szerettünk volna beletenni, mindenről beszámolni, de sajnos ez nem lehetséges, bizonyára akad, valami fontos dolog, amit kifelejtünk. Ezért elnézést kérünk. A leveleket villámpostán a tavaszjanoska@gmail.com címre várjuk.
  A lapban megtalálhatók pszichológusunk állandó rovatai, Segíthetek és bizalmas sarok címmel. Alma Máter oldalunkon egykor volt tanárainkról és diákjainkról számolunk be. Gyönyörködhetünk diákjaink alkotásaiban, és sok érdekes történetet olvashatunk tanulóink írásaiból. Képes beszámolót közlünk a különböző rendezvényekről, helyet kaptak rejtvények is amelynek megfejtéséért szerény jutalmat biztosítunk. Diákjaink, tanáraink aranybeköpéseit is lejegyeztük. Íme, egy a sok közül:
  Műszaki órán mondták:
  Kínában azért vezették be, hogy egyik nap a páros,
  másik nap, a páratlan autók közlednek, mert ott nagy
  a SZNOB veszély!!!
  Johny sring pagest oldalon rövid fogalmazásokat olvashatunk szerb, angol és német nyelven.
  Az iskolaújság negyedévenként jelenik meg.